Japan Mobility Show 2023

Mazda onthult concept car ICONIC SP

Op het Japanse Mobiliteitssalon onthult Mazda naast de vernieuwde MX-5 MJ 2024 ook de MAZDA ICONIC SP, een concept-car die een aandrijfgeheel met wankelmotor met dubbele rotor verenigt met een EV-platform, een principe dat recent werd gelanceerd in de volledig nieuwe Mazda MX-30 R-EV.

De MAZDA ICONIC SP blikt vooruit op een compacte sportwagen, ontworpen voor een nieuw tijdperk, en bestendigt het engagement van de constructeur om modellen te ontwikkelen die de liefde voor rijden en auto’s van klanten beantwoorden.

De liefde voor rijden zit elke Mazda-ontwerper en -ingenieur in het bloed en geen enkel model brengt hun passie beter tot uiting dan ‘s werelds meest verkochte roadster, de Mazda MX‑5.

Op het Japanse Mobiliteitssalon1 onthult Mazda naast de vernieuwde MX-5 MJ 2024 ook de MAZDA ICONIC SP, een concept-car die een aandrijfgeheel met wankelmotor met dubbele rotor verenigt met een EV-platform, een principe dat recent werd gelanceerd in de volledig nieuwe Mazda MX-30 R-EV.

De MAZDA ICONIC SP blikt vooruit op een compacte sportwagen, ontworpen voor een nieuw tijdperk, en bestendigt het engagement van de constructeur om modellen te ontwikkelen die de liefde voor rijden en auto’s van klanten beantwoorden.

De concept-car kan schermen met een laag zwaartepunt, waardoor hij uitstekende rijprestaties neerzet. Zijn unieke proporties zijn te danken aan het feit dat de lichte en compacte wankelmotor in het midden van de auto werd geplaatst, waardoor de motorkap erg laag kon worden gehouden.

Het concept van een EV-systeem met een wankelmotor met twee rotors zou een uiterst schaalbare motor opleveren, met een flexibele lay-out en het vermogen om op diverse brandstoffen – inclusief waterstof – te rijden, waardoor deze unieke Mazda-technologie zich perfect leent voor sportwagens. Als de batterij bovendien wordt opgeladen met elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen, kan hij nagenoeg koolstofneutraal rijden.

Bij de voorstelling van de concept-car verklaarde Masahiro Moro, President en CEO van Mazda:

“We zijn gek op de MX-5. De hele wereld is gek op de MX-5. We zijn dan ook vastberaden om het rijplezier waar de MX-5 voor staat, in leven te houden in het tijdperk van de elektrificering. De MAZDA ICONIC SP, met zijn elektrische aandrijving en een wankelmotor met dubbele rotor die als generator fungeert, is onze droomoplossing. We zullen alles in het werk stellen om die droom waar te maken. Mazda heeft altijd wagens gebouwd die mensen eraan herinneren dat auto’s een waar genot en een onmisbaar deel van hun leven vormen.”

Naast de MAZDA ICONIC SP zijn er op de Mazda-stand ook verscheidene versies van Mazda’s merkicoon te zien, waaronder de jongste MX-5, een ingrijpende upgrade van de vierde generatie, met nieuwe ledkoplampen en -achterlichten en interieuraanpassingen die het rijplezier naar een hoger niveau tillen.

Eveneens aanwezig is een MX-5 van de eerste generatie, als eerbetoon aan Mazda’s engagement op het vlak van rijplezier. Daarnaast bevat de stand een MX-5 op schaal 2/3 om kinderen een gesimuleerde rijervaring te bieden, evenals een MX-5 die volledig met de handen kan worden bestuurd.

 

 

Primaire specificaties van de concept-car MAZDA ICONIC SP

Totale lengte x breedte x hoogte (mm)

4.180 × 1.850 × 1.150

Wielbasis (mm)

2.590

Gewicht (kg)

1.450

Maximumvermogen (pk)

370

Verhouding vermogen/gewicht

3,9

 

*1 Het Japanse Mobiliteitssalon 2023 wordt georganiseerd door de Japanse vereniging van autoconstructeurs. De persdagen vinden plaats op woensdag 25 oktober (8-18 uur) en donderdag 26 oktober (8-13 uur). De beurs opent haar deuren voor het grote publiek van zaterdag 28 oktober tot zondag 5 november.

Website van het JAPANSE MOBILITEITSSALON 2023:

https://www.mazda.co.jp/experience/event/japanmobilityshow2023/